REPORTAGE

Göteborg tar steget ut i rampljuset

De flesta turister åker raka vägen till Stockholm, men Sveriges största hamnstad har mycket att bjuda på.

Göteborg hamnar ofta i skuggan av Stockholm. Många väljer bort Sveriges näst största stad till förmån för den mer välkända huvudstaden. Men avsaknaden av berömmelse är faktiskt en fördel för resenärer med ansträngd plånbok som har tröttnat på de höga priserna i Stockholm. 

I staden finns två högskolor, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, vilket betyder en ung och trendig befolkning. Med så många studenter i omlopp finns det förstås gott om restauranger, nattklubbar och fritidsaktiviteter.

Från Landvetter flygplats är det 25 km till centrum.

Flanera längs huvudstråket Avenyn, eller Kungsportsavenyn som den heter officiellt. Passa på att shoppa i de många unika butikerna och konstgallerierna. På somrarna kantas gatorna av utomhuskaféer fulla med fikande gäster som njuter av vädret.

Högst upp på Avenyn ligger Götaplatsen, en given mötesplats för turister där det ofta ordnas offentliga evenemang. Runt Götaplatsen ligger flera kulturinstitutioner och i mitten tronar stadens signatur – statyn Poseidon av den inhemske skulptören Carl Milles.

Strax bakom Poseidon ligger Göteborgs konstmuseum, som hyser verk av nordiska konstnärer som Albert Edelfelt, Ernst Josephson, Carl Larsson och Edvard Munch.

Göteborgs konserthus är världsberömt för sin akustik och där finns Sveriges nationalsymfoniorkester. Njut av en konsert där eller se en pjäs på Stadsteatern mittemot. 

På vintern flockas filmentusiasterna på Göteborgs internationella filmfestival. Den hölls första gången 1979 och är i dag Skandinaviens största. 2014 visades närmare 500 filmer från 76 länder för sammanlagt 35 000 filmälskare.

Göteborg är berömt för sin kultur, men här finns också goda möjligheter till utomhusaktiviteter.

Föräldrar som reser med barn måste absolut besöka norra Europas största nöjespark Liseberg.  Berg- och dalbanan Helix som invigdes 2014 gick loss på en kvarts miljard kronor och bjuder på flera branta stup, sju inversioner och tyngdlöshet tre gånger i en hastighet på upp till 100 km/h. Liseberg lockar fler besökare än någon annan attraktion i hela Sverige, så planera besöket för att undvika den värsta trängseln.

I början av 1900-talet blomstrade Göteborg som centrum för fartygstillverkning och kopplingen till havet är stark än i dag. Ta en tur med Paddanbåtarna längs Göta älv som löper tvärs igenom staden till hamnen. Turen går under flera gamla broar och längs en vallgrav från 1600-talet. 

Göteborgs storhetstid som rederistad är över sedan länge, men i dag är bilindustrin viktig. Volvo grundades i Göteborg 1927 och bilentusiaster kan besöka Volvos museum och fabrik. Ta en tur med Blå tåget på fabriken och se hur bilarna byggs av både människor och robotar.

Tack vare Göteborgs ungdomliga atmosfär och spirande nöjesscen finns det alltid något att göra. Men glöm inte bort att koppla av och njuta av de enkla nöjena i denna skandinaviska pärla!

GÖTEBORG