VÄG RESA

Åk på monsterjakt i Storbritannien

Den perfekta rundresan för kryptozoologer som besöker Storbritannien. Besök tio platser där mystiska djur har skådats.

Alla som är intresserade av kryptozoologi, det vill säga studiet av mystiska djur, kan få sitt lystmäte stillat var i Storbritannien de än befinner sig.

Dr Karl Shuker är en internationellt erkänd zoolog och ledande expert inom kryptozoologi (studiet av mystiska djurarter som inte har erkänts av vetenskapen), djurmytologi och närbesläktade ämnen om onormala företeelser i djurvärlden.


Exmoor

I flera decennier har det rapporterats om stora svarta panterliknande och bruna pumaliknande kattdjur över hela Storbritannien. Det mest berömda av dem alla är The Beast of Exmoor. Ända sedan början av 1980-talet finns det ögonvittnesskildringar av Exmoor-monstret på de stora ljunghedarna som sträcker sig över Devon och Somerset. Monstret har flera gånger anklagats för att riva får. Liknande rapporter har kommit från grevskapen Dartmoor och Bodmin i väster. Om det stryker omkring stora katter som har flytt eller släppts fria från fångenskap, har de åtminstone lyckats undvika att bli infångade. De vackra och vilda omgivningarna är väl värda ett besök ändå.


Mawnan Old Church

Flera gånger sedan 1970-talet har skogarna runt den gamla kyrkan i byn Mawnan i Cornwall varit skådeplats för en märklig fjäderklädd varelse som går under namnet Owlman, ”Ugglemannen”. Varelsen liknar en uggla, men är lång som en människa och står på två ben. Zoologer spekulerar i om det rör sig om en frisläppt europeisk örnuggla, men ögonvittnen dementerar den teorin. Oavsett vilket, är det ett fantasieggande och spöklikt ställe.


Falmouth Bay

Sedan 1970-talet har flera ögonvittnen i Falmouth Bay i Cornwall sett ett gigantiskt sjömonster med lång hals som liknar Nessie och har fått smeknamnet Morgawr. Monstret syns till och med på två kontroversiella foton tagna av den lika mystiska och anonyma ”Mary F”.


Cannock Chase

I den vidsträckta skogen utanför Cannock i Staffordshire sägs det leva flera kryptozoologiska varelser, bland annat stora katter, en krokodil i en damm, troll- eller Bigfoot-liknande människoaktiga varelser, svarta spökhundar och till och med en varulv. Övernatta inte här ensam!


Balasjön (Llyn Tegid)

Skottland må ha sin Nessie men Wales har monstret i Balasjön, Teggie. Vid ett berömt tillfälle 1995 upptäckte två turister till sin stora överraskning hur ett huvud och en tre meter lång hals reste sig över vattenytan. När ett japanskt tv-team kom till platsen fick de oidentifierade ekolodsignaler av något mycket stort som rörde sig snabbt under vattnet. Så var försiktig när du plaskar omkring i den här sjön!


Renwick

I kyrkan i Renwick i grevskapet Cumbria berättas det om en varelse som skådades första gången 1733, när den ursprunglig kyrkan revs.  En jättelik fladdermusliknande varelse med fjäll och läderartade vingar som påminde om den sagoomspunna ormdraken, sades flyga ut från ruinerna och terrorisera invånarna i Renwick. Det pågick ända tills varelsen dödades av byinvånaren John Tallantine, med en lans tillverkad av magiskt rönnträ. Ändå påstår folk än i dag att de sett den flyga omkring på nätterna.


Loch Ness

Den mest berömda platsen i Storbritannien när det gäller kryptozoologiska observationer är förstås Loch Ness med monstret Nessie. Observationer har rapporterats i flera århundraden, framförallt efter det att vägen längs sjön byggdes 1933. Bland de påstådda bevisen finns ekolodsignaler, foton och ögonvittnesrapporter. Det har förekommit många försök till tolkningar av den svårfångade besten, bland annat att det rör sig om en förhistorisk plesiosaurus, en långhalsad säl, en jättelik stör eller en gigantisk ål. Men Nessie har lyckats bevara sin hemlighet. Ta med kikaren – och kameran!


Benbecula

På 1830-talet ska en sjöjungfru ha visat sig utanför kusten på ön Benbecula i Yttre Hebriderna där några invånare skördade tång. En pojke kastade sten på varelsen och dödade den, och kroppen flöt senare i land. Den fick en formell begravning, med liksvepning, kista och allt. Alla som hade sett kroppen var övertygade om att det rörde sig om en riktig sjöjungfru. Den hade svart hår och överkropp som en ung flicka, men underkropp och stjärtfena som en fisk. En vindpinad och magisk ö!


Dobhar-chú

Dobhar-chú är en irländsk legendomspunnen vattenlevande varelse som sägs likna en stor utter. En sådan påstås ha dödat en kvinna vid namn Grace Connolly i september 1722, efter att ha tagit sig ut från Glenadesjön i grevskapet Leitrim. Kvinnan ligger begravd på Conwall-kyrkogården i staden Drummans, och gravstenen är smyckad med en dobhar-chú. En liknande varelse skådades betydligt senare, i maj 1968, nära Sraheens Lough på Achill Island i grevskapet Mayo. Är det bara irländskt skrock eller finns det sanning bakom myten?


Lough Dubh

En dag i mars 1962 var läraren Alphonsus Mullaney och hans son ute och fiskade på Lough Dubh (”Svarta sjön”) i grevskapet Galway när något stort drog i linan. Det visade sig vara en monstruös varelse – stor som en ko, med korta kraftiga ben, små öron, mörkgrått skinn täckt med korta borst och ett stort flodhästliknande huvud. På nostippen hade den ett vasst noshörningsliknande horn. De båda männen flydde i skräck, men när de återvände i sällskap av andra var monstret borta. Det hade nog tur som kom undan.

LOCH NESS